Boeken lezen in de online les

Elk schooljaar, elk dteachjaar kent zijn hoogtepunten. Dat is voor elke collega, leerkracht, of leerling anders of kan op een andere manier beleefd worden.

Het huidige schooljaar 20-21 is een toppertje wat onze leerlingen betreft. We hebben een heel mooie groep leerlingen die elk op hun beurt bijzonder zijn : in wat ze willen, in wat ze graag bijleren, kortom hoe ze zijn. 

Omdat leerlingen bij dteach niet enkel les volgen, strictusensu, maar we ook in onze lessen willen bijdragen tot hun groei in deze maatschappij, bieden we leerlingen ook heel veel andere vaardigheden aan. 

We willen ook graag dat onze leerlingen kritische mensen mogen zijn, en juist op dat punt zorgen we er bij dteach voor dat we met onze leerlingen, en dankzij onze partner Van In, boeken lezen. Meer bepaald de boeken van de boektoppers. 

Het zijn stuk voor stuk uitgekozen boeken die de lessen Nederlands tot een hoger niveau tillen. We zijn er ook van overtuigd dat de leerlingen zelf een goeie inbreng kunnen hebben in het leesverhaal, op die manier staan we ook altijd open voor suggesties. Een zelf gekozen boek is soms net iets leuker of spannender.

Er wordt gelezen in een boek, de uitspraak wordt hier en daar wat bijgeschaafd, de woordenschat wordt geanalyseerd en de context wordt besproken. Het is juist dat laatste element dat een springplank biedt voor dat wat binnen het kader van het boek gebeurt, open te trekken tot een veel groter geheel. 

En laat het nu net dit zijn dat ervoor zorgt dat de leerlingen aangezet worden tot kritisch denken. Het onderwerp van het boek wordt ook heel vaak in een dagelijkse/ actualiteitscontext geplaatst, en dit zorgt er dan weer voor dat de blik van een leerling, als mens, groter wordt. 

Het is dit jaar dan ook een top-boek-lees-jaar, want de meeste van onze leerlingen die zijn momenteel al aan hun tweede, of derde boek bezig. Als we hun reacties mogen geloven, en dat doen we graag, dan smaakt het alleen nog maar naar meer !

Leerkracht KimVragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief