“D-Teach is voor ons hun navelstreng met Vlaanderen”

Jack (16 jaar) en Casper (14 jaar) zijn al jaren leerling bij D-Teach. De broers wonen nu nog in Mumbai, maar verhuizen binnenkort naar Wenen. Hun mama Katya vertelde hun verhaal aan VIW. Hoe ziet hun leven als Belgische expat eruit? Hoe kiezen zij een nieuwe school voor hun kinderen, wanneer ze van post veranderen? Op welke manier behouden ze de band met Vlaanderen en België? En de Nederlandse taal? Katya vertelt een verhaal dat heel herkenbaar is voor veel van onze ouders. Ze ziet Jack en Casper opgroeien in een multiculturele wereld. Wij lezen met veel trots hun verhaal en zijn dankbaar voor de prachtige woorden. 

“Jack en Casper groeiden haast volledig op in het buitenland en ‘logeerden’ hoogstens een tijdje in België. “Thuis praatten we consequent Nederlands. Jurgen was de voorlezer ’s avonds, vooral Vlaamse en Nederlandse jeugdklassiekers passeerden de revue. Zo’n houvast is belangrijk. Je brengt jonge kinderen hiermee het gevoel voor de Nederlandse taal bij. Je gebruikt ook een andere woordenschat dan tijdens reguliere gesprekken.” Voor jonge kinderen is dit voldoende om de moedertaal te behouden, maar zodra ze naar school gaan, neemt de schooltaal het razendsnel over. Kinderen zijn flexibel en leren snel. In verhouding neemt de aandacht voor de moedertaal af. Als ze dan niet op een regelmatige basis Nederlands krijgen aangeleerd, verdwijnt die taal naar de achtergrond.”

“D-Teach is voor ons hun navelstreng met Vlaanderen, met de Vlaamse cultuur, met het Vlaamse accent waarmee ze spreken. Ze hebben ook blijvend goesting om Nederlands te spreken. Onze jongens zagen het als hun teddybeer die ze meenamen van locatie naar locatie.” Interactie is daarbij het kernwoord. Ondersteund door virtuele technologie, worden de fysieke afstanden tussen België en de wereld overbrugd en wordt ervoor gezorgd dat leerkrachten en studenten thuis zijn bij elkaar.”

Lees het hele artikel op de website van Vlamingen in de Wereld. 

 

Wij willen Jack, Casper, mama Katya en papa Jurgen van harte danken voor dit prachtige artikel, en veel goede moed wensen bij de naderende verhuis naar Wenen.
Ook een woord van dank gaat uit naar Vlamingen in de Wereld, en Koen Van der Schaeghe om dit artikel mogelijk te maken. Bedankt!Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief