EPAS: EU-landbouwbeleid

EPAS: EU-landbouwbeleid

Dit bericht kadert binnen ons EPAS-project waarover je in dit blogbericht meer kan lezen. Selien (Portugal) is onze junior ambassador en wil via de EPAS-blogberichten onze andere jongeren informeren over de EU en aanzetten tot kritisch denken.

Het landbouwbeleid van de EU

Het landbouwbeleid is een belangrijke hoeksteen van de Europese Unie. Er gaat ongeveer 38% van al het budget naar landbouw. Daarom vinden wij het belangrijk dat we ook hierbij stilstaan en jullie iets meer uitleg geven. Vandaag de dag heeft de EU heel veel controle en zijn er veel wetten die voor alle boerderijen gelden. In de toekomst zal dat veranderen. We leggen je eerst uit hoe het landbouwbeleid vandaag de dag werkt. Daarna geven we meer informatie over hoe alles zal veranderen.

De EU wilt haar eigen producten produceren en wilt niet afhankelijk zijn van landen buiten de EU. Het lukt hen om dit de doen door subsidies aan Europese boeren te geven, daardoor produceren ze meer. De extra productie wordt geëxporteerd naar landen buiten de EU. De nadelen van dit systeem is dat arme buitenlandse boeren niet kunnen concurreren en het kost meer belastinggeld aan de EU-inwoners. Bovendien stelt de EU nu veel eisen aan de landbouwers en houden ze strenge controles met zware sancties.

In het model van de toekomst zou de Europese Unie een paar basisregels opleggen, maar krijgen de lidstaten een grotere verantwoordelijkheid. De landen kunnen zo zelf bepalen op welke manier ze de EU-doelen zullen behalen. Het voordeel is dat de landen zo meer rekening kunnen houden met hun lokale omstandigheden en behoeften.

Landbouwbeleid in de Vlaamse media:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/12/europese-commissie-wil-oneerlijke-handelspraktijken-in-de-voedse/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/28/europees-rapport-bevestigt–pesticiden-vormen-gevaar-voor-bijen/

Selien VP, junior ambassador, maart 2018
Foto VRT Nws

landbouw EU


Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief