Leerlinge Noa aan het woord

“Mijn lievelingsboeken zijn strips, in het Nederlands en in het Engels. En ik kijk ook super veel naar Ketnet.” (Noa, 10 jaar, Philadelphia)

Noa is 10 jaar, woont in Philadelphia (USA) en heeft een Belgische mama. Noa volgt al jaren les bij D-Teach. Ze startte met lezen en schrijven in het eerste leerjaar bij juf Lieselot en zit nu, vijf jaar later, al in het zesde leerjaar. Nu krijgt ze les van juf Steffi.

“In de lesjes beginnen we met een woordpakket. Dan doen we eens ‘vier op een rij’ of een ander spelletje, moet ik de woorden uitleggen en zinnen maken en oefenen we de spelling.
Het gemakkelijkste van Nederlands? Persoonsvorm en onderwerp! Eerst snapte ik daar niets van, maar nu wel. Steffi legde uit dat ik een ja/nee-vraag moet maken en dan staat de pv altijd vooraan. We hebben dat vorig jaar al geleerd en herhalen dat nu af en toe. Dit jaar beginnen we dat net te leren op mijn Amerikaanse school. Ik kan dat super goed en de rest vindt dat moeilijk. Ik heb dat dus eerst in het Nederlands geleerd en dan pas in het Engels.”

Bij de Nederlandse les werkt Noa op het niveau van het zesde leerjaar. In haar Amerikaanse school zit ze in het vijfde leerjaar. Ondanks dat ze slechts een half uur per week les krijgt, kan ze veel vooruitgang maken. De lessen zijn steeds individueel en bijgevolg helemaal op maat. Soms moeten we de tijd maken om de basis goed te verankeren; en soms kunnen we sneller gaan.
“Weet je wat ik het moeilijkste vind? Luidop lezen. Ik kan sneller lezen als ik stil mag lezen. Op school doen de juffen een leestest om te zien welk niveau ik heb, en dan moet ik luidop lezen. Op de test heb ik dan een lager niveau dan ik eigenlijk echt heb. Dat is vervelend want dan mag ik ook alleen maar de makkelijke teksten lezen.”

Noa voelt zich naast Amerikaan, ook een echte Belg. Zo is ze gek van Ketnet, de kinder- en jongerenzender van VRT.
“Jammer genoeg is mijn lievelingsserie gestopt: de vijver. Nu is er 4ever in de plaats.Ik heb ook naar het Gala van de Gouden K’s gekeken.”

Noa gaat twee keer per jaar naar België: eens in de winter voor de feestdagen en eens in de zomer. Dan gaat ze met de hele familie naar de Ardennen.
“We hebben een heel grote familie en moeten een heel groot huis huren. Ik heb 14 neven en nichten langs de ene kant. Mijn mama heeft er zelfs meer dan veertig! Mijn Belgische oma en opa komen ook twee keer per jaar naar Philadelphia: in de herfst en in de lente.”

De familie van Noa’s mama woont in België en haar papa is Amerikaan.
“Sinds ik geboren ben, praat mijn mama Vlaams tegen mij. Mijn papa kent totaal geen Nederlands. Hij kan enkel ‘tafel’ en ‘rap’ zeggen. En ‘het eten is klaar’. Maar hij kan zijn /r/ niet rollen en dan klinkt dat een beetje raar.”

Visual artist, dat wil Noa later worden! Ze vindt het fijn om filmpjes te maken, te programmeren en muziekvideo’s te maken. Samen met een paar vrienden heeft ze een band opgericht. Noa speelt drum en kan ook goed zingen. Ze maakte zelf al een muziekclip van één van hun nummers. “Later wil ik een eigen youtube-kanaal. Nu mag ik nog niet van mama,” zegt ze.

“Noa, is er iets wat andere D-Teach kinderen moeten weten?”
“Drie woorden: Het. Is. Tof.”
😉Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief