Nederlandse les ter voorbereiding van re-integratie in het Belgische onderwijs

Charlie werd in 2006 geboren in België. Op driejarige leeftijd verhuisde hij naar India. Hij leerde er nieuwe talen maar kwam niet meer in het contact met het Nederlands. Met zijn moeder spreekt hij thuis Frans en op zijn school in India spreekt hij Engels. Na 11 jaar in het buitenland te wonen, stond er voor Charlie en zijn gezin deze zomer een grote verandering op de planning: verhuizen naar België. Voor Charlie toch wel een grote stap: een nieuwe school, nieuwe taal, nieuwe vrienden, nieuwe hobby’s, … Op 1 september 2020 startte Charlie in het Franstalig onderwijs in België waar hij Nederlands als tweede taal zal krijgen.  Om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen, volgde Charlie Nederlandse lessen bij dteach. Charlie kreeg van zijn schoolhoofd uit Bombay de toestemming om online Nederlandse lessen te volgen tijdens de schooluren. Tijdens de lessen met juf Steffi ging hij aan de slag met boeken die ook in het Franstalig onderwijs gebruikt worden om Nederlands te leren. De ideale voorbereiding voor zijn toekomstige school dus! Door wekelijks twee online lessen te volgen en één-op-één te werken, kon er goed doorgewerkt worden en werd Charlie op tijd klaargestoomd om zonder problemen te kunnen integreren in zijn nieuwe school.   

Het was voor hem (en zijn zelfvertrouwen) nuttig om terug te gaan naar de basis en zijn geheugen op te frissen. Ook vond ik uw spraaksnelheid geschikt voor zijn huidige niveau. (Mama Charlie)”

Een ander doel voor Charlie om Nederlands te leren is omdat hij het waardevol vindt om meer dan één taal te kennen. Het aanleren van een nieuwe taal verloopt met ups en downs. En dit is helemaal oké! Alleen maar een paar lessen volgen is niet genoeg om een nieuwe taal (vloeiend) te leren spreken. Om een nieuwe taal onder de knie te krijgen, zijn moeite, doorzettingsvermogen en geduld nodig. Het was niet altijd gemakkelijk, maar Charlie heeft vorig schooljaar zeker bewezen dat er een weg is als er een wil is! Daarnaast hebben de regelmatige lessen ook voor een fijne band met juf Steffi gezorgd. Mede dankzij deze band, kreeg Charlie meer vertrouwen om Nederlands te spreken!  

 Ik heb echt genoten van deze manier om Nederlands te leren, omdat het me de kans gaf om in mijn eentje te leren en ik denk dat het me veel heeft geholpen om te groeien als student. Ik hoop dat je een geweldige zomer hebt. (Charlie)” 

“Blij om terug thuis in België te zijn. We hebben een kerstboom in huis gehaald. Heel mijn gezin was enthousiast omdat we dit speciale ritueel niet hebben gedaan toen we in India waren. (Charlie)”Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief