Oud-studente Yoline gaat naar Laos

Yoline woont in Frankrijk, net buiten Parijs. Ze volgt al jaren les bij D-Teach en kreeg eind vorig schooljaar als kers op de taart 20/20 voor Nederlands op haar Baccalaureaat. Nederlands was geen deel van haar curriculum, maar ze volgde het als extra vak buiten de schooluren. 

Yoline droomt van een carrière in het management van een horecazaak en zal een bachelor van 4 jaar in Zwitserland volgen. Omdat ze nu nog maar 17 jaar is, kan ze pas in februari starten met de opleiding. De komende maanden laat ze niet zomaar verloren gaan want ze -zo zegt ze zelf- wil altijd alles doen en nooit stilzitten. Wat een knappe jongedame is Yoline geworden! Wij bewonderen haar inzet en motivatie heel erg en dragen haar een warm hart toe. 

Wat heb je de voorbije maanden gedaan, Yoline?

In augustus heb ik in Knokke, aan de Belgische kust, gewerkt in een restaurant. Met het geld dat ik verdiend heb, kan ik naar Laos gaan. Eigenlijk wilde ik aan de Belgische kust werken om mijn Nederlands verder te oefenen. Tijdens het werk spraken de mensen goed Nederlands. Maar na het werk spraken ze allemaal West-Vlaams en dan begreep ik er niet veel van. En er waren ook veel Franstaligen, zowel klanten als personeel. Ik heb wel Nederlands geoefend, maar ook veel Frans gepraat. 

Wat ga je doen in Laos?

Eerst ga ik drie weken met mijn moeder het land verkennen. Ze vond het te gevaarlijk dat ik alleen zou reizen. Na die drie weken ben ik steeds bij iemand anders in de organisatie of in een gastgezin.
De eerste twee weken van mijn vrijwilligerswerk verblijf ik in het zuiden van Laos en werk ik op een gewone school. Ik ga daar Engelse les geven. Het geld dat ik heb ingezameld, zal ik ook in deze school gebruiken voor schilderwerken.
De laatste twee weken ga ik naar de hoofdstad van Laos en werk ik in een school voor blinden en slechtzienden. Daar ga ik vooral spelen met de kinderen die daar op het internaat zitten. Ik ken die school via vrienden uit de Scouts in Frankrijk die er ook al eens gingen helpen. Ik denk dat het moeilijk en confronterend zal zijn, maar ik kijk er wel naar uit. 

Waarom wil je precies naar Laos? 

Eigenlijk ken ik Laos helemaal niet, en net dat vind ik boeiend. Ik heb op kamp ooit eens een vriend ontmoet die in Laos woont. Hij is een Franse expat en komt in de vakantie terug naar Frankrijk bij zijn familie. Bij die vriend zal ik de laatste twee weken van mijn vrijwilligerswerk verblijven, als gastgezin. 

Wat ga je doen als je terug bent? 

Als ik terug ben, ga ik studeren in Lausanne, Zwitserland. Ik ga daar een bachelor van 4 jaar volgen: management in horeca. Ik spreek goed Frans en Engels. En ook Nederlands kan ik goed, dat is zeker een meerwaarde bij de opleiding en het werk.
En later? Ik zou graag eerst veel werken en daarna veel reizen. Misschien kan ik het wel combineren! 

Yoline, we wensen je een veilige reis en onvergetelijke momenten! 

 

Lees meer over Yoline’s project op https://www.colleo.fr/cagnotte/16549/humanitaire-au-laos.Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief