We want to make the knowledge-makers of the future!

Zomervakantie betekent bij D-Teach tijd voor ontspanning én bijleren. Ons team kreeg een workshop over kritisch denken en argumentatie door Dr. Peter Ellerton en Mr. David Kinkead (University of Queensland). Twee studenten Nederlands volgden de workshop mee en laten jullie kennismaken.

 

We zijn twee studenten Nederlands uit Duitsland en Zwitserland. In het kader van een tweeweekse zomercursus Nederlands van de Taalunie hebben we voor twee dagen bij D-Teach stage gelopen. Tijdens deze stage mochten we de workshop “Teaching for Thinking – cognition by design” van Dr. Peter Ellerton en David Kinkead uit Australië bijwonen. Aan deze workshop namen een 13-tal leraren en coördinatoren deel.

Ellerton en Kinkead legden uit dat kritisch denken cruciaal is. Volgens hen moet er daarom in het onderwijs meer aandacht aan dit onderwerp besteed worden. De inhoud is wel belangrijk, maar het denken van de studenten is nog belangrijker. Scholen zijn geen fabrieken waar kennis met een trechter kan ingegoten worden. Studenten moeten leren denken. Handboeken kunnen hun weliswaar de kennis leren, maar niet het denken. Vandaar is het de opdracht van de leerkracht hen daarbij te ondersteunen en hen te trainen hun kennis actief te gebruiken.

Het tweede deel van de workshop ging over argumentatie als goede mogelijkheid om de kwaliteit van het denken te testen. Studenten moeten niet alleen maar conclusies trekken of antwoorden geven, maar deze antwoorden ook kunnen beargumenteren. Alleen op deze manier vindt denken plaats.

Volgens een onderzoek met data van de gestandaardiseerde eindtoetsen NAPLAN (The National Assessment Program – Literacy and Numeracy uit Australië) is een online cursus met het onderwerp “kritisch denken” heel effectief. Studenten die een dergelijke cursus volgden, scoorden op de lees- en schrijfvaardigheid zelfs hoger dan studenten die een specifieke cursus voor deze vaardigheden volgden. Voor D-Teach reden te meer om deze vaardigheid op te nemen in het volledige aanbod!

 

Delia Strebel en Eva-Marie Thebes, 13.08.2019Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief