Online logopedie Nederlands

“We wonen ondertussen al 3 jaar terug in België. Volgend jaar staat er weer een verhuis op het programma, naar Noorwegen. Onze zoon is 10 en zit in het vierde leerjaar. Hij is net gediagnosticeerd met dyslexie. Hoe pakken we dit het beste aan? Kunnen we de logopedie verderzetten in Noorwegen?”

“Noah spreekt heel vlot Nederlands en kan zich perfect uitdrukken. Toch is er nog een duidelijk verschil tussen hem en zijn Belgische neefjes. Hij vindt het zelf ook vervelend dat hij de /r/ niet kan uitspreken en wil hier echt op oefenen.”

Leerlingen met leerproblemen hebben baat bij logopedie. Een logopedist is gespecialiseerd in schrijf-, lees-, rekenvaardigheden en articulatieproblemen. En dat kan ook online! Het D-Team bestaat onder meer uit enkele fantastische logopedisten, met ervaring in het online lesgeven én meertaligheid.

Logopediste Manon vertelt: “Online logopedie vertoont veel gelijkenissen met logopedie in een praktijk. We geven namelijk logopedie in synchroon onderwijs, wat wil zeggen dat we live aan de slag gaan met de leerling, tegelijkertijd online zijn en het ook tegelijkertijd gaan oefenen. We doen dat op regelmatige basis, meestal wekelijks en soms ook tweemaal per week.”

Elke leerling bij D-Teach krijgt een eerste try-out les. Dit is het ideale moment om kennis te maken met onze virtuele klas en al je vragen te stellen aan een leraar. Voor de leraar start de begeleiding eigenlijk al op dit moment. We stellen de beginsituatie vast en komen ook via de ouders te weten wat de sterktes en werkpunten van de leerling zijn.

“Eénmaal we de beginsituatie hebben vastgesteld, gaan we van start met de eigenlijke sessies. Ik verkies het om mijn leerling minstens één uur per week te zien, dat kan ook gesplist worden in twee keer een half uur. In één les laten we verschillende deelvaardigheden aan bod komen. In een taalles gaan we bijvoorbeeld altijd spreken, lezen, schrijven en komt er nieuwe woordenschat aan bod. Zo worden de leerlingen getriggerd om zoveel mogelijk bij te leren,” vertelt Manon.

Naast de therapie voor leerproblemen, helpen we ook kinderen die bepaalde klanken niet of moeilijk kunnen uitspreken. Zo helpt juf Marthe verschillende leerlingen met het aanleren van de klank /r/.

“De technieken die we in een gewone praktijk gebruiken, kunnen ook perfect online toegepast worden. In het begin vraag ik aan een ouder om aanwezig te zijn, zodat ze na de les kunnen verder oefenen. Zo moet de ene leerling eerst oefenen met een glaasje water en gorgelen, als opwarmertje voor elke sessie. Een andere leerling moet de spieren van haar tong sterker maken door klanken na te bootsen en snel uit te spreken,” vertelt juf Marthe.Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief