Inschrijvingsbeleid secundair onderwijs Brussel (‘20-‘21)

Wie graag een plaatsje wil bemachtigen in het eerste jaar algemeen secundair onderwijs (1A) in een Brusselse school, moet een online procedure doorlopen. Slechts 3 scholen vormen een uitzondering op dit beleid, alsook 1B-scholen. Een overzicht vind je via deze pagina.

Welke deadlines zijn belangrijk?

  • 2 t.e.m. 31 maart 2020: aanmelden via inschrijveninbrussel.be
  • 8 mei 2020: je ontvangt een toewijzingsbericht, een voorbehouden plaats op een school + informatie over de school waarop je eventueel op de wachtlijst staat.
  • 11 mei t.e.m. 2 juni 2020: inschrijven in je school

 

Wanneer je online aanmeldt, word je gevraagd naar enkele gegevens en ‘bewijsstukken’ waarmee men bepaalt in welke categorie je valt. Per categorie zijn er een aantal voorbehouden plaatsen per school.

Welke criteria bepalen je categorie?

  • Of je vorig schooljaar een schooltoelage van de Vlaamse overheid ontving.
  • Of de moeder van het kind een diploma secundair onderwijs heeft.
  • Of minstens één van de ouders Nederlandstalig is, en dat kan bewijzen met een B2-attest.

 

Je woonplaats en het taalniveau van de leerling zijn bijgevolg niet van belang bij het al dan niet toewijzen van een plaats in je voorkeursschool. Let op, want dit geldt enkel voor het secundair onderwijs. Voor het lager onderwijs zou woonplaats wel een rol spelen als voorkeurscriterium.

We formuleren ook graag een ‘maar’ bij het taalniveau van de leerling. In de hogere jaren van het secundair onderwijs is er telkens een toelatingsklassenraad waarbij de school autonoom kan beslissen in welk leerjaar ze de leerling inschrijft. Hierbij speelt taalniveau natuurlijk wel een rol.

Begin mei 2020 ontvang je een toewijzingsbericht en weet je of je al dan niet een voorbehouden plaats hebt in je voorkeursschool. Dit is nog geen officiële inschrijving. Om je inschrijving definitief te maken, moet je je nog op school gaan inschrijven in mei/juni.
Een positieve noot om te eindigen? Vorig jaar kreeg 81% van de leerlingen een plaats in hun eerste schoolkeuze!

Alle info vind je ook terug op www.inschrijveninbrussel.be.

Meer weten over D-Teach en onze voorbereidende lessen (Nederlands, maar ook andere vakken uit het Vlaamse curriculum)? Bekijk ons aanbod of stuur ons een bericht.Vragen?

Try-out les?

Nieuwsbrief